Tingbjerg, Denmark, Europe
 
 
Year1965latitude: 55° 43'
longitude: 12° 28'
Period1965-1975
Initiator(s)
Planning organization
Nationality initiator(s)
Designer(s) / Architect(s)Steen Eiler Rasmussen
Design organization
Inhabitants4,000
Target population
Town website
Town related links
Literature

type of New Town: > scale of autonomy
New-Town-in-Town
Satellite
New Town
Company Town
> client
Private Corporation
Public Corporation
> policy
Capital
Decentralization
Industrialization
Resettlement
Economic
 

2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI



2005
source: INTI


Built by the well respected architect Steen Eiler Rasmussen between 1965-75, Tingbjerg is a small isolated zone situated between a large infrastructural net and nature reserves. It is built with a focus on architectural completeness, small town culture, and continue many functionalist features such as light, well organized flats, outdoor facilities etc. Steen Eiler Rasmussen was early aware of the dangers of mixed inhabitants not being sustainable and he therefore constructed the plan with a variety of different flats to make it appeal to different groups: students, elderly, families, and couples. The area also contains a school, a swimming pool, a church, shopping arcade etc. The area saw - in the 1980's and '90's - a long period of social problems and is now under redevelopment partly under Kvarteröft with a budget of 20 billion Dkkr (almost 3 bill. euro). What is particular about Tingbjerg is that people actually really like living there and the often stay there for a long time - which is clearly experienced when visiting the place. Some of the inhabitants have thus lived there from the inauguration. Now the constellation of inhabitants are very heterogeneous and the average income among the lowest possible. The redevelopment of Tingbjerg is not focused on the physical structures as the quality of the houses is quite high. The biggest effort is being used to 're-write' the narratives of the place while at the same time solving the problems of the complex head on. One is thus on one hand, trying to make people meet, and through dialogue create a better and more sustainable social environment. On the other hand one uses much energy on solving the physical needs mainly the outdoor environment where one strives to create spaces for the young people to hang out and meet, and others for the elderly people where they can meet and socialize.

source: Nanna Bjerre Jepsen

2017 - disclaimer