Vernieuwing van de nieuwe stad
Groeikernen van slaapstad naar droomstad

"Toen in 1977 maar liefst negentien gemeenten in Nederland werden uitgeroepen tot groeikern, waren daar drie bij die vanuit hun dorpse historie en hun latere ontwikkeling opmerkelijke overeenkomsten zouden gaan vertonen: Capelle aan den IJssel, Nieuwegein en Spijkenisse."

"Alledrie ontvingen ze hun nieuwe inwoners vanuit de recruteringsgebieden Rotterdam en Utrecht, ook wel donorsteden genoemd. Het is maar hoe men ernaar keek. De drie hadden ook een sociale, economische en ruimtelijke problematiek die sterk overeenkwam. En het resultaat was uiteindelijk identiek. In vaktermen: drie suburbane gemeenten met een typische overloopfunctie."


Vernieuwing van de nieuwe stad. Groeikernen van slaapstad naar droomstad is een uitgave van het International New Town Institute (INTI) gemaakt in opdracht van de gemeenten Capelle aan den IJssel, Nieuwegein en Spijkenisse.

Samenstelling en redactie: JaapJan Berg, Marit Geluk
Tekstredactie: JaapJan Berg
Grafisch ontwerp: Ewout Dorman, Gerard Hadders
Teksten: Klaas Mulder, Arnold Reijndorp, Marit Geluk
Beeldessays: Sander Foederer (Capelle aan den IJssel), Paulien Oltheten (Nieuwegein, Spijkenisse)

Deze publicatie komt voort uit het symposium ‘Van Slaapstad naar Droomstad’ dat op 23 april 2009 plaatsvond in Capelle aan den IJssel. Het symposium was een initiatief van de gemeenten Capelle aan den IJssel, Nieuwegein en Spijkenisse in samenwerking met het International New Town Institute (INTI) en de Universiteit van Amsterdam (Han Lammersleerstoel).

© INTI, auteurs en fotografen, Almere 2009 ISBN 978-90-79163-02-1

• U kunt deze publicatie helaas niet meer bestellen. / sold out
• download the pdf (3Mb)